Khamis, Mac 17, 2011

Pentingnya Assessment..

pagi 17 Mac 2011, alhamdulillah, aku masih dipinjamkan lagi 'nyawa' oleh Allah..dan pagi2 ni jugak, aku buat hal!! haa..ape dia?
tiba2 hari ni aku nak buat amal la..hehe..aku cuci dan basuh akuarium ikan!! haa..baik tak? ehe...kesian kat ikan2 tu, air dah kotor..jadi aku nak bagi isi air yang baru untuk ikan2 tu!! baik tak? hehe..
ok..nak dijadikan cerita, tengah on the melaksanakan niat suci murni aku tu...tiba2...anti-chlorine solution bottle pulak takde!!! haa..sudah..macam mana ni? time tu aku dah keluarkan ikan tu dan masukkan kat dalam baldi..air yang kotor aku dah buang keluar! adoyaii!! takpe2, aku teruskan cuci juga akuarium tu, dan masukkan air baru..aku dah bingung, macam mana ni? ikan pun dah nyawa2 ikan..hmm?? haa..betul la..diorg tercungap2!!
tiba2, adik aku jumpa satu bottle solution..tapi, bukan antichlorine..warna biru cecair tu, buang white spot dalam air..hmm, yang ni ke? takpe, aku try je dulu..bila dah bubuh dalam air tu..apa jadi?? warna air dalam akuarium tu warna biru la..ofkos!! haa..sudah..macam mana ni? takpe, aku masukkan je dulu ikan yang dah nyawa2 ikan tu..hasilnya?? ikan2 tu dah MATI!! ya Allah, berdosakah aku?? ikan2, maafkan aku...

moral values: sebelum buat apa2, please assess dulu apa2 benda yang diperlukan..dan kalau tak? inilah jadinya...

2 ulasan:

asyrafNAKjadiLEBIHbaik berkata...

betol2
setuju
ape2 hal pun assessment penting

contoh:

kalo nak kawen, kene bt assessment mengenai jodoh kita...
ala2 judging gak la...

acap

cik blogger berkata...

hehe.tq comment! ;)