Jeruk/Sambal Mangga Ringkas dan Special!!
Bahan-bahan:
1. Tentulah buah mangga [prefer mangga air]-->di cincang halus.
2. Bunga kantan [penambah aroma]-->dipotong halus.
3. Bawang merah dan bawang putih [cukuplah dalam 2-3 biji].
4. Belacan [dalam sebesar ibu jari, dibakar sekejap].
5. Cili padi [ikut suka la seberapa pedas yang anda nak].
6. Gula dan garam secukup rasa [lebihkan sedikit gula, untuk mengurangkan rasa masam mangga].
aha, cara-caranya pula macam mana???
1. Kupas kulit mangga, cincang halus2..dan basuh.
2. Tumbuk [secara tradisional] bawang merah, bawang putih,belacan, dan cili padi sehingga lumat.
3. Bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi kemudian dimasukkan ke dalam mangkuk yang berisi mangga yang telah pun dicincang tadi.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5.Masukkan bunga kantan yang telah dipotong halus.
5. SIAP UNTUK DIHIDANG!! SELAMAT MENCUBA YEK!!